Taçoy: ‘‘Sendika tarafının nisabı sağlamaması asgari ücretin belirlenmesini engellemiştir’’

Taçoy: ‘‘Sendika tarafının nisabı sağlamaması asgari ücretin belirlenmesini engellemiştir’’

Taçoy: ‘‘Sendika tarafının nisabı sağlamaması asgari ücretin belirlenmesini engellemiştir’’

Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen), Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) ve Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) tarafından asgari ücrete yapılan itirazları değerlendirmek amacıyla, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çağrısıyla bugün saat 11.00’da Bakanlık Toplantı Salonu’nda yeniden bir araya gelecek olan Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nun toplantısı, işçi tarafının toplantıya katılmaması, iki işveren ve bir devlet kanadı temsilcisi üyenin de yurt dışında olmasından dolayı nisabın sağlanamaması nedeniyle gelecek haftaya ertelendi.

‘‘Bizim niyetimiz ortamı germek değil, yapılan itirazları değerlendirmektir”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy yaptığı açıklamada, KKTC’de devlet çalışanı hariç, asgari ücret alan 22 bin 264 aktif sigortalı KKTC vatandaşı çalışan olduğuna dikkat çekerek toplamda 61 bin kişinin asgari ücret aldığını ifade etti.

Taçoy, bu dağılımın değerlendirmesini yaptıklarında, asgari ücret dağılım tablosunun mesleki kodlara ve eğitim seviyesine göre belirlenmesi için yasal çalışmalar hazırladıklarını kaydetti.

Önceki toplantıda işveren tarafı ile oybirliğiyle asgari ücretin net 8 bin 600 TL olması için karara vardıklarını belirten Bakan Taçoy, asgari ücretin tespit edilmesinin yalnızca asgari ücretliyi değil , devletin sağlamış olduğu menfaatleri de ilgilendirdiğini, bir çok ceza ve menfaatin asgari ücret üzerinden hesaplandığını ifade etti.

Bu hesaplamaların da Komisyon’un değerlendirmeleri içerisinde olduğuna değinen Taçoy, piyasa koşullarında aile yaşantısına bakıldığında ve ortalama alındığında 8 bin 600 TL rakamının ortaya çıktığını söyledi.

‘’Masada sendikalara ve işveren tarafına da bir şey söyledik. Hayat pahalılığı, yüzde 30 oranını aştığı takdirde biz Eylül ayında bu masayı yeniden kurarız. Halen bu masada verdiğim sözden dönmüş değilim.’’şeklinde konuşan Taçoy, gelişen ve değişen dünya ekonomisi ile enflasyona göre, daha belirgin rakamların ortaya çıkmasıyla ,üç ay sonra asgari ücreti yeniden değerlendirmeye hazır olduklarını belirtti.

‘‘Asgari ücretin tespit edilmesi için tüm tarafların sorumlulukla masada yer alması ve bu masanın karar üretmesi gerekmektedir’’

Gerginlik ortamının kimseye fayda sağlamayacağına işaret eden Taçoy, niyetlerinin ortamı germek değil, yapılan itirazları değerlendirmek olduğunun altını çizdi.

‘‘Sendika tarafının nisabı sağlamaması, bu masanın kurulma sebebi olan asgari ücretin belirlenmesini engellemiştir’’ sözleriyle sendika tarafının toplantıya katılmamasını eleştiren Bakan Taçoy, sendika tarafının katılması halinde yapılabilecek bir toplantının gerçekleşmemiş olduğunu söyledi.

Taçoy, çalışanların durumunun göz önünde tutulmasının ve yeni asgari ücretin bir an önce belirlenerek hayata geçirilmesinin gerektiğini vurgulayarak, ‘‘Asgari ücretin tespit edilmesi için tüm tarafların sorumlulukla masada yer alması ve bu masanın karar üretmesi gerekmektedir’’ dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Taçoy, Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nun itirazları değerlendirmek üzere, gelecek hafta yeniden toplanacağını söyleyerek sözlerini tamamladı.

Print
Posted: Tem 22, 2022,
Categories: Duyurular,
Comments: 0,
Tags:

«Mart 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
26272829123
45678910
11121314151617
1819202122
205034

2024 Yılı İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlığı İnşaat Sertifikası Sınavı Hakkında.

İnşaat Sertifika sınavına başvurmak isteyen kişiler, 29.03.2024 tarihi, cuma günü mesai bitimine kadar Sertifikalandırma veya Yeniden Sertifikalandırma (Yenileme) Başvuru Formunu (İSG.ÇD.F09-REV:02 numaralı form) doldurulmalıdır.

Devamı
2324
25262728293031
1234567