KKTC Vatandaşı Genç İşsizlere, Girişimcilere ve Küçük Esnafa Sosyal Güvenlik Desteği

KKTC Vatandaşı Genç İşsizlere, Girişimcilere ve Küçük Esnafa Sosyal Güvenlik Desteği
Çalışma Bakanlığında yer alan basın toplantısında ilk olarak destek projeye yönelik sunum gerçekleştirildi. Bakan Saner, sunumun ardından amaç ve hedeflerini anlattı, soruları yanıtları.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Saner, çalışma yaşamını daha da iyileştirmek, çalışanların refahını artırmak, çalışanların sosyal güvenlik yatırımlarını sağlamak hedefiyle çalıştıklarını vurguladı ve projelerin yaşam bulması için gerekli tüzüğün Bakanlar Kurulunda onaylandığını başvuruların bugünden itibaren başladığını açıkladı. Saner, KKTC’de bir ilkin gerçekleştirildiğini, gerekli koşulların yerine getirilmesiyle sosyal sigorta yatırımlarının tümünün karşılandığını vurguladı.

Saner basın toplantısında çalışanına asgari ücret ödeyene destek olmayacaklarının altını çizdi. Bakan Saner, “Lise, üniversite mezunlarının asgari ücretle çalıştırılmasına gönlümüz asla razı olmayacak dedi. Proje sayesinde, KKTC vatandaşı genç işsizlerin istihdamına tam sosyal sosyal güvenlik desteği ile İşverenlerin KKTC vatandaşı genç işsizleri istihdamı teşvik etmesi hedefleniyor. Söz konusu destek ilk kez istihdam edilen veya edilecek 18- 35 yaş arası çalışanları, 40 yaşına kadar tıp doktoru veya doktora mezunu çalışanlar, temel eğitim yaşından itibaren stajyer statüsündeki çalışanları kapsıyor. Buna göre Çalışanın tüm sosyal güvenlik yatırımları işverene geri ödenecek. Teşvik miktarının hesaplanmasında çalışanın aylık ücret üst limiti, istihdam edilen her kişi için brüt asgari ücretin üç katını kapsayacak. Teşvik süresi ise; her kadın ve her erkek meslek lisesi mezunu çalışan için 60 ay, her erkek üniversite mezunu çalışan için 48 ay ve her erkek lise ve ortaokul mezunu çalışan için 36 ay olarak öngörülüyor.
KKTC vatandaşı genç işsizlerin istihdamına tam sosyal güvenlik yatırım desteği ilave teşvikler de getiriliyor. Staj ve eğitim programları kapsamında istihdam edilen KKTC vatandaşlarına tam sosyal güvenlik desteğini kapsamında ise meslek liselerinde öğrenim gören veya staj yapan üniversite öğrencilerinin tüm sosyal güvenlik yatırımları destek olarak işverene geri ödenmesini kapsıyor. Bu destek en fazla 24 ayı kapsayacak.Genç girişimcilerin desteklenmesi projesi ise kendi işini kuran ve Sosyal Sigortalar Dairesine ilk kez kendi namına işveren olarak kayıt yapan girişimciler yaralanacak.

Proje kendi dahil en az 1 en çok 5 kişi istihdam eden özel ve tüzel kişileri kapsıyor.Küçük esnafın desteklenmesi projesinde başvurular bugünden itibaren 6 ay içerisinde kabul edilecek ve en az 1 en çok 5 kişi istihdam eden işverenleri kapsayacak. Buna göre işverenin sosyal sigorta , sosyal güvenlik primlerinin yüzde 50’si iade edilecek, işverenin hak sahibi olması durumunda KKTC vatandaşı çalışanların sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı işveren katkı paylarının da yüzde 50’si iade edilecek. Projeden yararlanılabilmesi için işverenin sosyal sigorta dairesine borcu olmaması, ihtiyat sandığı dairesine ise borcu olmaması veya borcun yapılandırılmış olması koşulu aranacak, başvuru tarihinden itibaren 24 ay süresince destek sağlanacak.
Print
Posted: Eki 27, 2017,
Categories: Duyurular,
Comments: 0,
Tags:

«Nisan 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345